Op 22 mei 2017 is het weer zo ver!

Torendag in Bakel

Op de Torendag is de Willibrorduskerk van 11.30 tot 16:30 uur open voor een breed publiek. De tentoonstelling van de historie van de kerk is op het zangkoor en is voor het publiek toegankelijk (1ste verdieping met stenen wenteltrap). In de kerk wordt doorlopend een fotopresentatie over de kerk en historie gepresenteerd. Ook de film van de pontificale hoogmis die in 2014 tijdens Bakel 1300 werd gevierd kan continue bekeken worden. Voor de geïnteresseerden is er een rondleiding in de kerk waar o.a. aandacht wordt gevraagd voor de zeven sacramenten van het geloof, die zijn weergegeven in de gebrandschilderde ramen. Bezichtiging van de toren is op deze dag in verband met de verwachte drukte helaas niet mogelijk. Naast deze openstelling is ook een markt nabij de kerk. De Jaarlijkse markt die normaliter begin juni in Bakel door de Carnavalsvereniging wordt georganiseerd is i.v.m. Pinksteren ook naar deze dag verplaatst, welke over het algemeen veel bezoekers trekt.

Bekijk het filmpje van de Torendag in Bakel

Torendag in St. Oedenrode

De Knoptoren in St. Oedenrode is van 13.00 – 16.00 uur open voor bezichtiging. De toren is te beklimmen tegen een kleine vergoeding. Honderdvierenvijftig treden leiden u naar een letterlijk adembenemend uitzicht tot, bij goed weer, de Sint Jan in Den Bosch en Tilburg. Ook de kerk en het aangrenzende kerkhof zijn te bezichtigen. De toren is rond 1450 gebouwd en kerk, toren en kerkhofmuren zijn Rijksmonument. Van de oorspronkelijke grote kerk uit 1400 resten alleen de kerkhofmuren. De Knoptorenkerk is een Lodewijkskerkje. Met financiële hulp van Lodewijk Napoleon is ruim 200 jaar geleden de (kleinere) kerk herbouwd.

Torendag in Mariahout

In Mariahout is de kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes en de omgeving te bezichtigen van 13.00 tot 16.00 uur. De kerk en de parochie dateren uit 1933, gebouwd onder leiding van bouwpastoor van Eijndhoven. Bij de kerk ligt een mooi aangelegd park. Naast het kerkhof bevindt zich een oorlogskerkhof, waar twee Engelse soldaten liggen begraven. Bij de kerk is de natuurgetrouwe kopie van de grot in Lourdes te bezichtigen. Hier vindt om 15.00 uur een Mariaverering plaats. Tijdens de Torendag zijn er vrijwilligers aanwezig, die over de bezienswaardigheden kunnen vertellen.

Torendag in Beek en Donk

Op de Torendag is ook de Oude Toren van Beek en Donk te beklimmen. De toren is hier geopend van 13 uur tot 16 uur, met uitloop afhankelijk van de belangstelling. Leden van heemkundekring ‘De Lange Vonder’ zullen de bezoekers uitleg geven over de geschiedenis van de toren en de verdwenen kerk. Beneden in de toren is een expositie ingericht over het verleden van dit fraaie middeleeuwse bouwwerk. Op de tussenverdieping zijn videopresentaties te zien en een animatie over de verdwenen kerk. Boven in de toren kan men door luikjes in de galmborden genieten van het uitzicht over Beek. Voor degene die de toren niet kunnen of willen beklimmen is beneden een filmpje te zien als alternatief. De heemkundekring geeft deze Torendag ook korte rondleidingen langs enkele historische graven op het sfeervolle kerkhof rondom de toren. Toegang en deelname zijn gratis.

Torendag in Woensel

De Oude Toren in Woensel (Baffinlaan 1 Eindhoven, ingang Algemene Begraafplaats Eindhoven) is van 13.00 – 16.00 uur open voor bezichtiging. In de toren zijn de 17e eeuwse klokkenstoel en de schietspleten te zien. Er wordt informatie gegeven over de onmiddellijke omgeving van de kerktoren waar onder meer een vroegmiddeleeuwse nederzetting werd opgegraven. Enkele archeologische vondsten uit deze opgraving zullen worden tentoongesteld. Verder is de begraafplaats van de geallieerde piloten, die omgekomen zijn tijdens het Sinterklaasbombardement op Eindhoven in 1942, te bezoeken. Ook aan de kinderen is gedacht. Zij kunnen zelf een toren bouwen.

Torendag in Aarle-Rixtel

Op de Torendag vindt in Aarle-Rixtel weer het traditionele dauwtrappen plaats langs de oude Aarlese kerklocatie, het Hagelkruis en oude kerkpaden. De start is om 7.00 uur ’s morgens vanaf de Kouwenberg. De tocht eindigt op het gildeterrein van het Onze Lieve Vrouwegilde aan de Hagelkruisweg. Aldaar wordt u ontvangen met een kopje koffie of thee. Deelname is gratis.

Torendag in Mierlo

Van 12.00 tot 16.00 uur is de H. Luciakerk in Mierlo weer geopend voor bezichtiging. De toren kan beklommen worden tot aan de klokken. Op weg naar de klokken kun je genieten van de ruimte tussen de 15e en 19e eeuwse torenmuren. De kerk kun je in eigen tempo of met behulp van een gids bezichtigen. Ook een rondgang buiten de kerk is de moeite waard, die te volgen is met uitleg en illustraties op papier. U ziet er diverse werken van architect J.H.H. van Groenendael (de pastorie, het patronaatsgebouw en een gedeelte van de voorwand van Hof van Bethanië). Op de begraafplaats staat een Calvarieberg, eveneens een schepping van Van Groenendael. Vanuit de hoofdingang van de kerk kun je over een verhard pad, dat tussen twee oude muren loopt, naar de begraafplaats gaan. Het pad loopt achter de pastorietuin door, waarin zich prachtige bomen bevinden.

Torendag Stiphout

In Stiphout zijn twee historische wandelroutes uitgezet in de omgeving van de Oude Toren. De ene wandeling loopt door het dorp en de andere door de velden naar Kruisschot en het Geeneind.
Ze zijn beide zo’n 5 km lang.
Informatie over de routes is hieronder te vinden:
Wandelroute rond de toren van stiphout
Wandelroute rond kruisschot en geeneind.

Torendag in Gerwen

Vanaf 13.00 uur staan kerk, nog geurend naar de wierook, toren en priorij open voor bezoek tot 16.00 uur. Als enige middeleeuwse kerk in de regio heeft de toren nog een gerestaureerde kerk na de verwoestende orkaan van 9 november 1800. Er is een rondleiding voor belangstellenden. In de priorij is een tentoonstelling over de laatste restauratie van het kerkgebouw. Ook het koor in het oxaal kan worden beklommen, vroeger een wapenopslag. Wie verder wil, kan de klokkentoren beklimmen langs smalle en steile ladders. Buitenom zijn aan de kerk de bouwkenmerken van 1540, 1620 en 1890 goed te zien, waaronder ook de opening voor de paarden van het Franse Noorder-Armee van 1794.

Torendag in Son en Breugel

Tussen 13.00 en 16.00 uur kunt u de toren beklimmen aan het Kerkplein 5 te Son. De beiaardier Cor Nooijen is in de toren aanwezig en geeft daar uitleg over de beiaard. Misschien mag u zelf de beiaard bespelen? Gidsen van de Heemkundekring kunnen u informeren over de geschiedenis van de toren. Tevens kunt u bij de gidsen een beschrijving krijgen voor een  wandelroute door het achter de toren gelegen Vroonhovenpark. Ook de door afbraak bedreigde St.Petrus’Bandenkerk is open voor bezichtiging. Met een power-point presentatie krijgt u uitleg over het interieur van de kerk waarna u een wandeling door de kerk kunt maken.

In Breugel is, ook van 13.00 tot 16.00 uur, de St.Genovevakerk open voor bezichtiging. De organist Piet Pijnacker is aanwezig om uitleg te geven over het beroemde Vollebregtorgel. Het orgel mag door u worden bespeeld, een unieke kans vooral voor kinderen! Tevens krijgt u een rondleiding door de kerk met uitleg van de gidsen. De toren van de St.Genovevakerk is te beklimmen. De kerk staat aan de St.Genovevastraat 14.