Op 14 mei 2015 (Hemelvaartsdag) is het weer zo ver!
Torendag 2015 en prijsuitreiking Erfgoedwedstrijd Peelnetwerk
Op 14 mei 2015 (Hemelvaartsdag) is het weer zo ver! Dan vindt voor de vierde keer de middeleeuwse Torendag weer plaats. Het is inmiddels een jaarlijkse traditie op Hemelvaartsdag. Tijdens de Torendag organiseren betrokken heemkundekringen op de verschillende locaties activiteiten, presentaties of rondleidingen. Een aantal kerktorens kan dan worden beklommen. Het aantal betrokken kerklocaties en betrokken heemkundekringen groeit inmiddels. Het werkgebied beperkt zich niet langer tot alleen het Rijk van Dommel en Aa, maar heel Peelland kan aansluiten. Doel van de Torendag is het versterken van de regionale identiteit door het zichtbaar en beleefbaar maken van de middeleeuwse unieke kerklocaties in Peelland met hun bijzondere ontstaansgeschiedenis.
Opening Torendag
De officiële opening van de Torendag 2015 vindt dit jaar plaats in het Patronaat in Mierlo bij de Luciakerk. Vanaf 10.30 uur worden de resultaten gepresenteerd van het kerkenproject, zoals dat in 2014 werd uitgevoerd onder leiding van de Stichting Archeologisch Samenwerkingsverband. Het belangrijkste daarvan vormen de video-opnamen op negen middeleeuwse kerklocaties in Peelland. Met medewerking van de heemkundekringen wordt hierin “het verhaal” van die kerklocaties verteld aan de hand van anekdotes en beelden. Van de verdwenen kerken zijn 3D animaties gemaakt die een beeld geven hoe de kerk er in het verleden uitzag. Alle filmpjes zijn op een DVD beschikbaar die op de Torendag ook te koop zal zijn.
Hierbij vast een voorproefje:
Prijsuitreiking erfgoedwedstrijd Peelnetwerk
Onderdeel van het programma is de prijsuitreiking van de erfgoedwedstrijd van het Peelnetwerk plaatsvinden. Tot 1 mei kunnen projectideeën bij het Peelnetwerk worden ingediend . Een jury van binnen en buiten de regio selecteert de beste vijf erfgoedprojecten uit het werkgebied van het Peelnetwerk. Tijdens de opening van Torendag 2015 worden de cheques van elk € 1.000,- uitgereikt aan de geselecteerde erfgoedprojecten.
Activiteiten op de middeleeuwse kerklocaties
Van 12.00 tot 16.00 uur zullen vervolgens de plaatselijke heemkundekringen in de diverse “Torenplaatsen” in de regio hun Torendag activiteiten presenteren. We hopen dat het dit jaar net zo’n succes wordt als vorig jaar, en dat de verdwenen kerklocaties met soms nog markante torens, de aandacht krijgen die ze verdienen. De kerktorens zijn per slot van rekening een uitdrukking van de Gouden Eeuw van Brabant (14e -15e eeuw), in welke periode in onze kleine dorpen imposante kerken werden gebouwd.
Torendag in Lieshout
De heemkundekring ’t Hof van Liessent presenteert tussen 12.00u en 16.00 uur in molen De Leest de lange kerkhistorie van de (7 opeenvolgende!) Sint Servaas kerken in Lieshout. Van de middeleeuwse kerk bij ’t Hof tot de schuurkerk in de buurt van de vroegere Papenhoef, en de huidige kerk aan de Ribbiusstraat. Op deze dag is tevens de molen opengesteld en kunt u kennis nemen van de recente verbouwing.
Rondleiding toren en kerk Mierlo
Aansluitend vanaf 12.00 uur zijn er rondleidingen in de kerk van Mierlo waarbij de middeleeuwse toren van de Heilige Luciakerk kan worden beklommen tot bovenaan de middeleeuwse klokken. Ook de kerk zelf is te bezichtigen, waarbij wij uw speciale aandacht vragen voor de onlangs gerestaureerde kruisweg van Frans van Beers. Met behulp van een rondleidinggids kunt u zelf uw route door het kerkgebouw bepalen. Ook een rondgang buiten de kerk is de moeite waard. U ziet er diverse werken van architect J.H.H. van Groenendael (de pastorie, het patronaatsgebouw en een gedeelte van de voorwand van Hof van Bethanië zijn bewaard gebleven). Op de begraafplaats staat een Calvarieberg, eveneens een schepping van Van Groenendael, opgetrokken uit kunradersteen, waarschijnlijk overgebleven van de bouw van de Steentjeskerk in Eindhoven. Verder zal door de Heemkundekring Myerle een kleine foto presentatie worden getoond over deze 15e eeuwse kerk.
Oude kerk van Gerwen te kijk
Op Hemelvaart 14 mei staat de oude St.-Clemenskerk van Gerwen open voor bezoek van kerk en toren van 12.00 tot 16.00 uur. Er is een rondleiding en een tentoonstelling in de priorij. Als enige middeleeuwse kerk heeft de toren nog een gerestaureerde kerk na de verwoestende orkaan van 9 november 1800. Direct na de Hoogmis van Hemelvaart staat de kerk open, nog geurend naar wierook. Ook het koor in het oxaal kan worden beklommen, vroeger een wapenopslag. Wie verder wil, kan de klokkentoren beklimmen langs smalle en steile ladders. Ook buitenom is de kerk te bezichtigen: de verbrekingen van 1540, 1620 en 1890 zijn goed te zien. Ook de opening voor de paarden van het Franse Noorderarmee van 1794 is goed te zien. In de priorij is een tentoonstelling over de laatste restauratie van het kerkgebouw.
Torendag in Son en Breugel
Tussen 13.00 en 14.00 uur kunt u starten voor een fietstocht van circa 30 km waarbij u eerst de toren in Son en daarna de kerk van Breugel kunt bezichtigen. Aanmelden in de Heemkamer, oude Raadhuisje, Markt 1. Kosten € 2,00 (incl. consumptie) voor niet leden van de Heemkundekring Son en Breugel.
Kerktoren St.Petrus’Banden, Son, Kerkplein 5, Son: Beklimmen van de toren van 13.00-16.00u. De beiaardier, Mw.Janssen-van Dinter, is aanwezig in de toren en geeft uitleg. Misschien mag u de beiaard bespelen??
St.Genovevakerk, St.Genovevastraat 14, Breugel: De kerk is open voor bezichtiging en rondleiding van 13.00-1600u. De organist Mw. Tannie van Loon, is aanwezig om uitleg te geven over het Vollebregt orgel. In het tegenover gelegen parochiehuis ‘d’n Bauw’, St.Genovevastraat 29 kunt u terecht voor een kop koffie, enz.
Torendag Stiphout
Heemkundekring Helmont geeft bij de Oude Toren van Stiphout informatie over de wonderlijke historie van de middeleeuwse kerk van Stiphout. In 1342 redde Jan Balloys, een Stiphoutse boer, hier op wonderbaarlijke wijze de Heilige Hostie uit de kerk, toen deze door blikseminslag in brand was gevlogen. Als gevolg van deze gebeurtenis werd de parochiekerk van Stiphout in de loop van de volgende eeuwen een belangrijk bedevaartsoord waar zich diverse wonderen voltrokken. Er is een informatiestand ingericht bij de toren door de Heemkundekring Helmont. Hier is de fietsroute te verkrijgen en daarnaast ook een historische wandelroute door Stiphout (zie voor de wandelroute deze link). De wandeltocht heeft een lengte van ± 5 km. Voor volwassenen is er zelfs de unieke gelegenheid om de toren te beklimmen. Dit is alleen voor de échte ‘durfal’ weggelegd. Maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de weide omgeving. Ook van binnen is de houten constructie méér dan de moeite waard.
Torendag Nederwetten
Voor de eerste keer zal ook de oude toren van de 15e eeuwse St. Lambertuskerk aan de Kerkhoef 15 in Nederwetten te bezichtigen zijn. Van de kerk resteert enkel de gerestaureerde bakstenen torenromp, maar is idyllisch gelegen tegen het beekdal van de Dommel aan. Hier lag ooit het middeleeuwse dorpje Nederwetten, wat blijkt uit de hier gedane archeologische vondsten. De weilanden rondom de toren zijn in particulier bezit, maar worden op deze Torendagen speciaal open gesteld voor publiek zodat de toren van alle kanten te bewonderen is. De heemkundekring organiseert rondleidingen rond de toren en er zijn tevens informatiefolders verkrijgbaar. In samenwerking met de Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland (AVKP) uit Eindhoven, kunnen bezoekers, groot en klein, deelnemen aan het zoeken naar en determineren van scherven van oude potten. Bovendien zijn ook archeologische vondsten uit deze omgeving tentoongesteld in een kraampje.
Torendag in Aarle-Rixtel
Op Hemelvaartsdag vindt in Aarle-Rixtel weer het dauwtrappen plaats. De route volgt voor een belangrijk deel oude kerkpaden en wegen. De start is om 7.00 uur ’s morgens vanaf de Kouwenberg. De tocht eindigt op het gildeterrein van het Onze Lieve Vrouwegilde aan de Hagelkruisweg, vlakbij bij het eeuwenoude hagelkruis en de locatie van de voormalige Aarlese parochiekerk. Deelname is gratis. Tijdens deze torendag kan men in het Kouwenbergs kerkje meer informatie krijgen en zien over de geschiedenis van de verdwenen kerken in Aarle en Rixtel. Tevens is aldaar een boekenmarkt.