Op 5 mei 2016 (Hemelvaartsdag en tevens Bevrijdingsdag) is het weer zo ver!

Dan vindt voor de vijfde keer de middeleeuwse Torendag plaats, een dag met speciale aandacht voor de middeleeuwse torens en kerken in onze omgeving.

Tijdens de Torendag organiseren betrokken heemkundekringen samen met de Stichting Archeologisch Samenwerkingsverband op de verschillende middeleeuwse kerklocaties activiteiten, presentaties of rondleidingen. Doel van de Torendag is om de historie van deze middeleeuwse unieke kerklocaties in Peelland met hun bijzondere ontstaansgeschiedenis door te vertellen en te laten beleven. De kerktorens zijn een uitdrukking van de Gouden Eeuw van Brabant (14e -15e eeuw), in welke periode in onze kleine dorpen imposante kerken werden gebouwd. Van 12.00 tot 16.00 uur zullen de plaatselijke heemkundekringen in de diverse “Torenplaatsen” in de regio hun Torendag activiteiten presenteren. Een aantal kerktorens kan ook worden beklommen. Voor het eerst dit jaar vinden er ook buiten de middeleeuwse kerklocaties activiteiten plaats in en om kerken. Een fietsroute brengt je langs alle bijzondere negen kerklocaties, waarvan de routebeschrijving via de website www.kerkenindepeel.nl verkrijgbaar is.

Opening Torendag in Gerwen

De officiële opening van de Torendag 2016 vindt dit jaar plaats in h de oude St.-Clemenskerk van Gerwen. Om 13.00 uur opent de locoburgemeester van Nuenen, wethouder Jansen, feestelijk de Torendag. Er is daarvoor een kleine ceremonie. Daarna staan kerk, nog geurend naar de wierook, toren en priorij open voor bezoek tot 16.00 uur. Als enige middeleeuwse kerk in de regio heeft de toren nog een gerestaureerde kerk na de verwoestende orkaan van 9 november 1800. Er is een rondleiding voor belangstellenden. In de priorij is een tentoonstelling over de laatste restauratie van het kerkgebouw. Ook het koor in het oxaal kan worden beklommen, vroeger een wapenopslag. Wie verder wil, kan de klokkentoren beklimmen langs smalle en steile ladders. Buitenom zijn aan de kerk de bouwkenmerken van 1540, 1620 en 1890 goed te zien, waaronder ook de opening voor de paarden van het Franse Noorder-Armee van 1794.

Torendag in Aarle-Rixtel

Op Hemelvaartsdag vindt in  Aarle-Rixtel weer het traditionele dauwtrappen plaats in het kader van de Torendag. De route volgt voor een belangrijk deel oude kerkpaden en wegen. De start is om 7.00 uur ’s morgens vanaf de Kouwenberg. De tocht eindigt op het gildeterrein van het Onze Lieve Vrouwegilde aan de Hagelkruisweg, vlakbij bij het eeuwenoude hagelkruis en de locatie van de voormalige Aarlese parochiekerk. Aldaar wordt u ontvangen met een kopje koffie of thee. Deelname is gratis. Tijdens deze torendag kan men in het Kouwenbergs kerkje meer informatie krijgen en zien over de geschiedenis van de verdwenen kerken in Aarle en Rixtel. Tevens is aldaar een boekenmarkt.

Torendag in Stiphout

In Stiphout is de Oude Toren te bezichtigen van 12:00 tot 16:00 uur. U vindt hier een informatiestand ingericht door de Heemkundekring Helmont. Voor volwassenen bestaat de unieke gelegenheid om de toren te beklimmen. Dit is alleen voor de échte ‘durfal’ weggelegd. Maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de weidse omgeving. Ook van binnen is de houten constructie méér dan de moeite waard. Er zijn tevens twee historische wandelroutes uitgezet in de omgeving. De ene wandeling loopt door het dorp en de andere door de velden naar Kruisschot en het Geeneind. Ze zijn beide zo’n 5 km lang. Informatie over de routes is op Torendag verkrijgbaar bij de Oude Toren.

Torendag in Mariahout

In Mariahout is de kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes en de omgeving te bezichtigen. De kerk en de parochie dateren uit 1933, gebouwd onder leiding van bouwpastoor van Eijndhoven. Zijn buste staat voor de kerk. Bij de kerk ligt een mooi aangelegd park. Naast het kerkhof bevindt zich een oorlogskerkhof, waar twee Engelse soldaten liggen begraven. Zij sneuvelden tijdens de bevrijding in 1944. Bij de kerk is de natuurgetrouwe kopie van de grot in Lourdes te bezichtigen. In vroeger dagen maar ook nu nog wordt deze grot veelvuldig bezocht door pelgrims. Café-restaurant “De Pelgrim”, tegenover het kerkplein,  herinnert  hier  aan. In de kerk zelf hangt de bekende kruiswegstatie van Roestenburg. Ook het orgel van de bekende orgelbouwer Smits is de moeite waard om te zien en te horen. Tijdens de Torendag (in Mariahout is het een Kerkendag, omdat de toren, vanwege het risico van een beklimming, niet toegankelijk is) zijn er vrijwilligers aanwezig, die over de bezienswaardigheden kunnen vertellen.

Torendag in Beek en Donk

Op Torendag 2016 is ook de Oude Toren van Beek en Donk te beklimmen. Leden van heemkundekring ‘De Lange Vonder’ zullen de bezoekers hierin begeleiden. Beneden in de toren is een expositie ingericht over het verleden van dit fraaie middeleeuwse bouwwerk. Op de tussenverdieping zijn videopresentaties te zien en een animatie over de verdwenen kerk. Boven in de toren kan men door luikjes in de galmborden genieten van het uitzicht over Beek. De heemkundekring geeft deze Torendag ook korte rondleidingen langs enkele historische graven op het sfeervolle kerkhof rondom de toren. Toegang en deelname zijn gratis.

Torendag in Mierlo

Tussen 12.00 en 16.00 uur is de H. Luciakerk in Mierlo weer geopend voor bezichtiging. De toren kan weer beklommen worden tot aan de klokken, waarvan er één dit jaar 602 jaar oud wordt. Op weg naar de klokken kun je genieten van de ruimte tussen de oude en nieuwe toren. Met de ene schouder tegen een muur uit de 15e eeuw en met de andere tegen een muur uit de 19e eeuw.
De kerk kun je in eigen tempo met behulp van een rondleidinggids bezichtigen. Ook een rondgang buiten de kerk is de moeite waard. U ziet er diverse werken van architect J.H.H. van Groenendael (de pastorie, het patronaatsgebouw en een gedeelte van de voorwand van Hof van Bethanië). Op de begraafplaats staat een Calvarieberg, eveneens een schepping van Van Groenendael, opgetrokken uit kunradersteen, waarschijnlijk overgebleven van de bouw van de Steentjeskerk in Eindhoven. Vanuit de hoofdingang van de kerk kun je over een verhard pad, dat tussen twee oude muren loopt, naar de begraafplaats gaan. Het pad loopt achter de pastorietuin door, waarin zich prachtige bomen bevinden.

Torendag in Son en Breugel

De Heemkundekring Son en Breugel organiseert op de Torendag alweer voor de achtste keer een fietstocht in de groene omgeving van Son en Breugel. U kunt starten tussen 13.00 en 14.00 uur vanuit de heemkamer in het oude raadhuisje, Markt 1 te Son. Bij inschrijving ontvangt u tevens een consumptiebon. Deelname is gratis voor leden van de Heemkundekring Son en Breugel, de overige deelnemers betalen € 2,00 per persoon. De afstand van de fietstocht zal 30 á 35 km. zijn.

In Son kan iedereen verder tussen 13.00 en 16.00 uur de toren beklimmen aan het Kerkplein 5. Beiaardier Cor Nooijen is in de toren aanwezig en geeft daar uitleg over de beiaard. Misschien mag u zelf de beiaard bespelen? Gidsen van de Heemkundekring kunnen u informeren over de geschiedenis van de toren. Tevens kunt bij de gidsen een beschrijving krijgen voor een wandelroute door het achter de toren gelegen Vroonhovenpark.
In Breugel is, ook van 13.00 tot 16.00 uur, de St.Genovevakerk open voor bezichtiging. De organist Han van Weeren is aanwezig om uitleg te geven over het beroemde Vollebregtorgel. Het orgel mag door u worden bespeeld, een unieke kans! Tevens krijgt u een rondleiding door de kerk met uitleg van de gidsen. Voor de eerste keer is dit jaar de toren van de St.Genovevakerk te beklimmen. Van bovenaf kunt u genieten van een schitterend uitzicht over het Dommeldal. De kerk staat aan de St.Genovevastraat 14.

Reconstructie Nuenen
Een reconstructie van de middeleeuwse kerk op Het Hof in Lieshout
(bron: Fransen Audiovisuals)