9 mei 2013

De middeleeuwse Torendag vond op verschillende locaties plaats, en werd ondersteund door verschillende activiteiten van de diverse heemkundekringen.

Nuenen

Ook was er weer de mogelijkheid om de prachtige fietsroute te fietsen langs de negen middeleeuwse kerklocaties met natuurlijk het landschap in bloei.
Op verschillende locaties vonden activiteiten plaats, waarbij je direct kon aanschuiven, zoals bij het dauwtrappen in Aarle of het beklimmen van de torens in Beek en Gerwen. 

De officiële opening van de Torendag 2013 vond dit jaar plaats in Nuenen. Hier zijn in het voorjaar van 2013 de contouren van de verdwenen kerk op de Tomakker weer zichtbaar gemaakt.  We hopen door deze activiteiten dat de verdwenen kerklocaties met soms nog markante torens, de aandacht krijgen die ze verdienen. Het waren ooit trotste bakens in het landschap die de mensen de weg wezen.

Het gilde brengt een vendelgroet bij de Tomakker in Nuenen.
Het gilde brengt een vendelgroet bij de Tomakker in Nuenen.

Weer een St. Clemenskerk op de Tomakker!

Wethouder Henk Pero van de gemeente Nuenen zal rond 12.00 uur de opnieuw ingerichte kerklocatie Tomaker officieel  openen. De onthulling van de oude toren zal worden opgeluisterd door muziek met de vendelzwaaiers van het gilde St. Anna en met leuke spelletjes voor kinderen zoals het schilderen van de oude Tomakker (net als Vincent van Gogh) of schat zoeken.  Daarna kan men onder het genot van een kopje koffie of thee, naar de vernieuwde kerklocatie kijken.

Locatie: Tomakker, Nuenen
Tijd: 11:00 uur

De contouren van de Toren op de Tomakker zijn ter plaatse weer aanwezig.
De contouren van de Toren op de Tomakker zijn ter plaatse weer aanwezig.
De kinderen konden de Toren zoals geschilderd door Van Gogh naschilderen.
De kinderen konden de Toren zoals geschilderd door Van Gogh naschilderen.

De kinderen konden de Toren zoals geschilderd door Van Gogh naschilderen. Zie hier het schitterende resultaat.

De routebeschrijving met folder zijn zowel via deze website als via de VVV kantoren in de omgeving verkrijgbaar.

Programma van de diverse activiteiten Torendag 2013:

Alle activiteiten op de diverse locaties worden georganiseerd door de Heemkundekringen

Aarle-Rixtel

Dauwtrappen, een voorproefje voor vroege volgels!

Dauwtrappen is heel vroeg opstaan om te gaan wandelen in de natuur. Dit jaar trapt heemkundekring Barthold van Heessel een deel van de Torenroute. Afsluitend wordt een gezond ontbijt verzorgd op het gildeterrein van de Blauwe Schut.

Locatie: (start) Couwenbergh, Aarle-Rixtel
Tijd: vanaf 7:00 uur

Dauwtrappen Croy

Mierlo

De Toren beklimmen!

In Mierlo kan de middeleeuwse toren van de Heilige Luciakerk  worden beklommen tot bovenaan de middeleeuwse klokken. In de toren hangen prachtige foto’s, welke tijdens de restauratie van de kerk zijn gemaakt door de Mierlose fotograaf Gerard Slegers. Verder zal door de Heemkundekring Myerle een kleine foto presentatie worden getoond over deze 15e eeuwse kerk. In de kerk zelf kan de onlangs gerestaureerde kruisweg worden bewonderd.

Locatie: Heilige Luciakerk in Mierlo
Tijd: 12:00 uur – 16:00 uur

Torendag 2013 Mierlo
Torendag 2013 Mierlo

Stiphout

Rond de toren, ontdek de historie!

Heemkundekring Helmont geeft ter plaatse informatie over de historie van de Oude Toren van Stiphout. Ook bestaat de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de toren. 

Locatie: kerktoren Stiphout
Tijd: 12:00-16:00 uur

Afbeelding: Torendag 2012 bij Toren van Stiphout

Oude toren Stiphout

Gerwen

Beklim het oxaal en ontdek de middeleeuwse kerk!

Er worden rondleidingen door en rond de Oude St. Clemenskerk gegeven. Ook is het voor bezoekers mogelijk om de oxaal te beklimmen. De historie van de kerk wordt verder toegelicht middels een diapresentatie .

Locatie: kerk Gerwen
Tijd: 12:00-16:00 uur

Oude St. Clemenskerk

Lieshout

Zeven (verdwenen) kerken in Lieshout!

In Molen de Leest geeft heemkundekring ’t Hof van Liessent toelichting over de lange kerkhistorie van de Sint Servaas kerken in Lieshout. Van de middeleeuwse kerk bij ’t Hof tot de schuurkerk in de buurt van de vroegere Papenhoef, en de huidige kerk aan de Ribbiusstraat.

Locatie: Molen de Leest te Lieshout aan de Molenstraat
Tijd: 12:00-16:00 uur

Zeven (verdwenen) kerken