Op zondag 26 mei 2019 is het weer zo ver!

Dan vindt voor de achtste keer alweer de middeleeuwse Torendag plaats, een dag met speciale aandacht voor de oudste middeleeuwse kerken in Zuidoost-Brabant.

Tijdens de Torendag organiseren betrokken heemkundekringen en stichtingen samen met de Stichting Archeologisch Samenwerkingsverband op de verschillende middeleeuwse kerklocaties activiteiten, presentaties of rondleidingen. Doel van de Torendag is om de bijzondere ontstaansgeschiedenis van deze unieke middeleeuwse kerklocaties in Peelland en omgeving door te vertellen en te laten beleven. De kerktorens zijn een uitdrukking van de Brabantse Gouden Eeuw (14e -15e eeuw) toen er in onze kleine dorpen imposante kerken werden gebouwd. Van 13.00 tot 16.00 uur zullen de plaatselijke heemkundekringen in de diverse “Torenplaatsen” in de regio hun activiteiten presenteren. Een aantal kerktorens kan ook worden beklommen.

Ook buiten de middeleeuwse kerklocaties vinden er activiteiten plaats in en om kerken. Een fietsroute brengt je langs negen van deze bijzondere kerklocaties, waarvan de routebeschrijving via de website www.kerkenindepeel.nl verkrijgbaar is. Een toelichtend filmpje over de middeleeuwse kerklocaties is te vinden op YouTube: https://youtu.be/rLIsfYaaSYY.

Torendag in Mierlo

In Mierlo is de H. Luciakerk voor bezichtiging geopend van 13.00 tot 16.00. De toren kan beklommen worden tot aan de klokken. Op weg naar de klokken kun je genieten van de ruimte tussen de 15e en 19e eeuwse torenmuren. De kerk kun je in eigen tempo of met behulp van een gids bezichtigen. Ook een rondgang buiten de kerk is de moeite waard, die te volgen is met uitleg en illustraties op papier. U ziet er diverse werken van architect J.H.H. van Groenendael (de pastorie, het patronaatsgebouw en een gedeelte van de voorwand van Hof van Bethanië). Op de begraafplaats staat een Calvarieberg, eveneens een schepping van Van Groenendael. Vanuit de hoofdingang van de kerk kun je over een verhard pad, dat tussen twee oude muren loopt, naar de begraafplaats gaan. Het pad loopt achter de pastorietuin door, waarin zich prachtige bomen bevinden.

Torendag in Aarle-Rixtel

Op de Torendag vindt in Aarle-Rixtel al jarenlang het traditionele dauwtrappen plaats langs de oude Aarlese kerklocatie (wie weet hem te liggen?), het Hagelkruis en oude kerkpaden. De start is om 7.00 uur ’s morgens vanaf de Kouwenberg. De tocht eindigt op het gildeterrein van het Onze Lieve Vrouwegilde aan de Hagelkruisweg. Aldaar wordt u ontvangen met een kopje koffie of thee. Deelname is gratis.

Torendag in Bakel

Op zondag 6 mei van 13.00 tot 16.00 uur staat de deur van de Willibrorduskerk open voor geïnteresseerden. De werkgroep van de Willibrorduskerk en de heemkundekring Bakel en Milheeze hebben een mooi programma samengesteld. Zo is het kerkmuseum open. Speciaal en uitsluitend voor deze dag is er een zéér unieke missaal aanwezig die is voorzien van zilverbeslag en een afbeelding van Willibrordus. Een unieke kans om dit meer dan 200 jaar oude boekwerk te bewonderen. Deze zilveren missaal krijgt gedurende deze dag een mooi plekje onder de Baldakijn die we nog hebben in de Bakelse kerk. Ook wordt een mooie verzameling foto’s die pastoor A. Wassenberg ontving bij diverse gelegenheden, gepresenteerd. De kerktoren is tot de eerste galmgaten te bezichtigen. Kortom laat je verrassen door een stukje historie in de sfeervolle Bakelse Willibrorduskerk.

Torendag in Beek en Donk

Op de Torendag is ook de Oude Toren van Beek en Donk te beklimmen. De toren is hier geopend van 13.00 tot 16.00 uur, met uitloop afhankelijk van de belangstelling. Leden van heemkundekring ‘De Lange Vonder’ zullen de bezoekers uitleg geven over de geschiedenis van de toren en de verdwenen kerk. Beneden in de toren is een expositie ingericht over het verleden van dit fraaie middeleeuwse bouwwerk. Op de tussenverdieping zijn videopresentaties te zien en een animatie over de verdwenen kerk. Boven in de toren kan men door luikjes in de galmborden genieten van het uitzicht over Beek. Voor degene die de toren niet kunnen of willen beklimmen is beneden een filmpje te zien als alternatief. De heemkundekring geeft deze Torendag ook korte rondleidingen langs enkele historische graven op het sfeervolle kerkhof rondom de toren. Toegang en deelname zijn gratis.

Torendag in Gerwen

Vanaf 13.00 uur staan kerk, nog geurend naar de wierook, toren en priorij open voor bezoek tot 16.00 uur. Als enige middeleeuwse kerk in de regio heeft de toren nog een gerestaureerde kerk na de verwoestende orkaan van 9 november 1800. Er is een rondleiding voor belangstellenden. In de priorij is een tentoonstelling over de laatste restauratie van het kerkgebouw. Ook het koor in het oxaal kan worden beklommen, vroeger een wapenopslag. Wie verder wil, kan de klokkentoren beklimmen langs smalle en steile ladders. Buitenom zijn aan de kerk de bouwkenmerken van 1540, 1620 en 1890 goed te zien, waaronder ook de opening voor de paarden van het Franse Noorder-Armee van 1794.

Torendag in Mariahout

In Mariahout is de kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes en de omgeving te bezichtigen van 13.00 tot 16.00 uur. De kerk en de parochie dateren uit 1933, gebouwd onder leiding van bouwpastoor van Eijndhoven. Bij de kerk ligt een aangelegd processiepark, waar gewandeld kan worden en waarin enkele monumentale beelden zijn te bezichtigen. Voorheen was het Openluchttheater Mariahout een onderdeel van het park, dit werd in die tijd gebruikt voor religieuze doeleinden. Naast het kerkhof bevindt zich een oorlogskerkhof, waar twee jonge Engelse soldaten liggen begraven. Zij sneuvelden toen Mariahout reeds bevrijd was! Naast de kerk is de natuurgetrouwe kopie van de grot in Lourdes te bezichtigen.  In deze bedevaarplaats brengen jaarlijks ongeveer 35.000 mensen een bezoek aan Maria.  In deze Lourdesgrot is om 15.00 uur een Mariaviering. Tijdens de Torendag zijn er vrijwilligers aanwezig, die over de bezienswaardigheden kunnen vertellen. Voor kinderen is er een fotospeurtocht in de kerk.

Torendag in Son

Tussen 13.00 en 16.00 uur kunt u de toren beklimmen aan het Kerkplein 5 te Son. De toren van de voormalige Sint Petrus´ Bandenkerk dateert van rond 1526. Van de kerk die op 29 december 1958 afbrandde zijn alleen nog de contouren in het plaveisel achter de kerk te zien. Stichting Vrienden van de Beiaard regelt op die dag de toegang tot de toren en de bespeling van de beiaard c.q. klokken. Misschien mag u zelf de beiaard bespelen? Een gids van de Heemkundekring Son en Breugel geeft u onder in de toren informatie over de geschiedenis van de kerk en toren. Tevens kunt u bij de gids een beschrijving krijgen voor een  wandelroute door het achter de toren gelegen Vroonhovenpark.

Torendag in Stiphout

Bij de Oude Toren van Stiphout zijn twee historische wandelroutes uitgezet in de omgeving. De ene wandeling loopt door het dorp en de andere richting het Kruisschot en Geeneind. Ze zijn beide zo’n 5 km lang. De routes en de fietstocht zijn als pdf te downloaden op de website www.kerkenindepeel.nl

Torendag in Woensel

De Oude Toren in Woensel (Baffinlaan 1 Eindhoven, ingang Algemene Begraafplaats Eindhoven) is van 13.00 – 16.00 uur open voor bezichtiging. De Sint-Petruskerk te Woensel wordt voor het eerst vermeld in 1107, maar had mogelijk in de eeuwen ervoor al een voorganger. Rondom de Oude Toren vindt op deze zondag een archeologieproject plaats waarbij een reeks kleine putjes worden gegraven door bewoners samen met archeologie vrijwilligers van de Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland (zie https://gemeenschapsarcheologie.nl/). Aan de hand van het vondstmateriaal dat wordt verzameld, kan een eerste beeld worden gevormd van het ontstaan en ontwikkeling van het oude Woensel. In de toren, die beklommen kan worden, zijn de 17e eeuwse klokkenstoel en de schietspleten te zien. Er wordt informatie gegeven over de onmiddellijke omgeving van de kerktoren waar onder meer een vroegmiddeleeuwse nederzetting werd opgegraven. Enkele archeologische vondsten uit deze opgraving zullen worden tentoongesteld. Verder is de begraafplaats van de geallieerde piloten, die omgekomen zijn tijdens het Sinterklaasbombardement op Eindhoven in 1942, te bezoeken.

Een reconstructie van de middeleeuwse kerk van Aarle.